2015 augusztus 14.

Budapest 2017: Fő a biztonság!

Az előzetes kalkulációk szerint egy 350 fős orvos-egészségügyi csapat felállítását tervezik a 2017-es budapesti vizes világbajnokság idejére a szervezők.

Nem csupán a versenyzőkre és velük együtt természetesen valamennyi akkreditációval rendelkező személyre, hanem a versenyszínhelyekre kilátogató nézők tízezreire is kiterjed majd a figyelme a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságon annak az orvos-egészségügyi csapatnak, amelynek megszervezésére és irányítására Dr. Merkely Béla egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatóját, a MOB orvosi bizottságának tagját kérték fel.
sérülés
Az országhatárokon túl is nagy tekintélynek örvendő szakember eddigi ismeretei és a most Kazanyban szerzett tapasztalatai alapján legkevesebb 350 tagú, igen jól felkészült egység „bevetésére” készül, amelynek már jóval az első versenyszám kezdete előtt, tehát az edzéseken is el kell foglalnia a pozícióját.
„Három nap leforgása alatt minden versenyszínhelyre ellátogatunk, de megfordultunk az „olimpiai faluban”, és több olyan létesítményt is szemügyre vettünk, amelyek az edzéseknek adtak otthont. Orosz kollégáinktól megtudtuk, hogy a várt és a megjósolhatatlan eseményekre felkészülve Kazanyban 550 tagú, orvosokból illetve egészségügyi szakszemélyzetből álló csoport látta el a feladatát, amelyben 150 orvostanhallgató is felsorakozott. A létszám és a felkészültség foka talán túlszervezettségre is utalhat, de ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy két év múlva nekünk sem szabad egyetlen feladatunkat sem alábecsülni.„– hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatot tájékoztató klinikaigazgató, aki amatőr vízilabda játékosként ma is a vizes sportok nagy közösségébe tartozónak vallhatja magát.

Kazany, 2015. július 31. Az argentin German Yanez (b) és Madaras Norbert a Magyarország - Argentína férfi vízilabda csoportmérkõzésen a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 31-én. A csoportelsõséget már korábban megszerzõ magyar válogatott 21-4-re gyõzött és bejutott a negyeddöntõbe. MTI Fotó: Kovács Anikó

Dr. Merkely Béla és munkatársai azt is megtudták, hogy a kazanyi világbajnokság zárónapjáig 259 versenyzőt láttak el az orosz orvosok, a más kategóriákat képviselő, de szintén akkreditációval rendelkezők közül viszont háromszor ennyi személy fordult hozzájuk és szorult vizsgálatra vagy ápolásra.

„Voltak szívinfarktusos és vakbélgyulladásos pacienseik is, mások vírusos gyomorfertőzés vagy szemsérülés miatt szorultak ápolásra, rosszabb esetben kórházi kezelésre. Mindezekre az eshetőségekre nekünk is előrelátóan kell felkészülnünk. Mi nem fogunk poliklinikát kialakítani, vagy egy ilyennek számító intézmény szolgálatát igénybe venni, mert meggyőződésem, hogy egészségügyi háttérintézményként jól ellátja majd a feladatát a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza, illetve maga a Semmelweis Egyetem. Emellett más ismert intézmények, köztük a mi városmajori klinikánk is készenlétben áll majd, egy-egy, a világbajnokságra előkészített kisebb speciális részleggel. A csapat toborzása már megkezdődött, amelynek gerincét az Egyetem, illetve annak orvosokból álló vízilabdacsapatának tagjai alkotják majd, de számítunk a sportszerető medikusok csatlakozására is. Minden létesítményben ott leszünk, és megfelelő számú – többtucat – mentőkocsi is rendelkezésre áll majd. Ahogy a vízilabdázóknak a medencében, nekünk is „látni kell majd a magunk pályáján”, éberen figyelni, és ahol csak lehet, előrelátóan cselekedni” – hangsúlyozta a két év múlva esedékes világbajnok orvosi csoportjának vezetője.

 

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek