2020 november 27.

Búcsú Maradonától – egy volt válogatott szemével

Így emlékeznek Diego Armando Maradonára Nápolyban.

Fotó: AP

Nápolyban kijárási tilalom van, a lakhelyüket csak nyomós indokkal hagyhatják el az emberek. Diego Maradona halála pedig a lehető legnyomósabb indok – mondta DIGI Sport híradójának a délolasz városból az ott élő korábbi vízilabdázó, Valkai Erzsébet.

„Egy pillanat alatt, három perc leforgása alatt jutott el a hír mindenkihez, a mai világban ez már így működik. Érdekes, mert az első fél-egy órában mintha azt remélték volna a helyik, hogy ez csak a szokásos fake news, és valaki jön, aki megcáfolja Maradona halálhírét”

– mesélte a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Valkai Erzsébet.

A spanyol negyedben van egy kis terecske a 90-es évek óta, amely amolyan Maradona-kultuszhelynek számít. A legtöbben itt, és a stadion környékén gyűltek össze. “Spontán elkezdtek a nápolyiak odavonulni, zászlókkal, pólókkal, gyertyákkal, és elénekelték a Diegót éltető nagy dalokat. Hihetetlen volt az egész, olyan szürreális, megfoghatatlan. Tegnap valaki ezt mondta, és nagyon találó dolognak érzem:

Maradona nápolyi ember volt, aki véletlenül, egy hiba folytán nem Nápolyban született.”

Valkai Erzsébet idegenvezetőként dolgozik, így jól látja, mennyire fontos része a városnak a nápolyiak Maradona-imádata. „Ha te nem télen jössz ide, hanem egy olyan időszakban, amikor rövidujjú póló vagy térdig érő nadrág van az embereken, akkor Nápoly bizonyos városrészeiben egy bizonyos időn belül biztos, hogy előbb-utóbb szembejön veled egy úriember, akinek oda van tetoválva a vádlijára vagy a vállára Maradona arca.

Amikor idejön valaki, akkor majdnem mindig Piedonét/Bud Spencert vagy Sophia Lorent emlegetik, keresik, keressük, és ez mind rendben van, de később rádöbbensz arra, hogy ha egy királya van ennek a városnak, akkor az biztos, hogy Diego

– mondta Valkai Erzsébet.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek