2016 január 27.

Bíró Attila: Tagadhatatlan, hogy fantasztikus érzés

A sikerről és a titok nyitjáról faggattuk Bíró Attilát az Eb-győzelem után. Női válogatottunk szövetségi kapitánya, azt is elmondta, mi volt a legnehezebb a kontinenstornán valamint, mennyire lesz nehéz dolga a csapatnak Rióban.

Biroattila02
– Az Eb cím után, hány gratuláló sms-t kapott?

Bíró Attila: Kétszáztízig számoltam után már nem.

– Mi volt a titok? Ha egyáltalán volt.

B. A.: Úgy gondolom, hogy az a pozitív és optimista hozzáállás, amit én külföldön sokszor hasznosítottam, nemcsak, amikor új-zélandi kapitány voltam, hanem játékos-pályafutásom alatt is. Hét évig játszottam Görögországban és Olaszországban profiként ez sokat segített nekem az előbb említett szemlélet kialakításában, amit szerettem volna, és sikerült is átadnom a lányoknak.

magyar-arany750

Az öröm pillanata (MTI/Koszticsák Szilárd)

Európa-bajnoki címig vezette a csapatot, ráadásul ott van a válogatott a riói olimpián is…

B. A.: Tagadhatatlan, hogy fantasztikus érzés. Játékosként voltam már Európa-bajnok, igaz csak junior szinten, dehát össze sem lehet hasonlítani. Edzőként ez a legnagyobb sikerem. Köszönöm a lányoknak és a stábomnak, akik nagyon sokat segítettek.

– Mi volt a forduló pont a tornán?

B. A.: Nagyon nehéz volt az első csoportmeccs után, mikor a hollandoktól kikaptunk, és össze kellett “rakni” ismét a csapatot, hiszen ekkor mentálisan gödörbe kerültünk. Ezek után egy közepes játékkal, viszont nagyon agresszív, masszív védekezéssel a görögöket megvertük. Innentől elkezdett megindulni a szekér. Lépésről-lépésre, napról-napra fejlődtünk.

Belgrád, 2016. január 22. A magyar csapat örül a gyõzelemnek nõi vízilabda Európa-bajnokság Magyarország - Hollandia döntõjének végén Belgrádban 2016. január 22-én. A magyar válogatott 9-7-re gyõzött, ezzel aranyérmes lett és olimpiai kvótát szerzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Együtt a csapat
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Az olimpiáig még van pár hónap, viszont el lehet kezdeni tervezni. Mi vár most a lányokra?

B. A.: A terv már megvan, de eddig is megvolt. Világliga meccsekkel folytatjuk a tavaszt illetve lesz egy athéni tornánk. A lányok a klubokban a magyar bajnokságra és az Euroligára koncetrálnak. Amikor ennek vége májusban folytatódik az olimpiai felkészülés.

– Van egy olyan mondás, hogy az olimpiára nehezebb kijutni, mint megnyerni.

B. A.: Hallottam én is ezt a mondást, bár nem biztos, hogy osztom. Tény, hogy nagyon nehéz kijutni, mert csak nyolc csapat vesz részt. Ugyanakkor megnyerni, pláne egy olimpiát, annál nehezebb dolog nincsen.  

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek