2014 december 16.

Bernek Péter az aranyról, a váltásról és a folytatásról

Nem kis meglepetést okozott az úszóvilágnak Bernek Péter azzal, hogy megnyerte a dohai világbajnokság 400 méteres gyorsúszó számát. A fiú, aki a berlini Európa-bajnokság után még zokogott, most gőzerővel készül, hogy 2016-ban az olimpiai aranyérem is az ő nyakába kerüljön. Az ifjú titán a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában mesélt a sikerről, az edzőváltásról és a további terveiről.

bernek

Bernek az egész világot meglepte Dohában (Fotó: Szaka József)

Dohában senki sem merte kimondani, hogy esélyes az aranyra

“A délelőtti előfutam után bíztam benne, hogy az aranyért úszhatok, de tudtam, hogy az angol fiúban és az Európa-bajnok szerbben is maradt még tartalék. Sejtettem, hogy ők jók lesznek, de reméltem, hogy én is javulhatok még legalább másfél másodpercet. Arra azonban nem számítottam, hogy további 3 másodpercet faraghatok le az országos csúcsból. Az edzőmmel, Nagy Péterrel csak az éremben gondolkodtunk, nem tudom, hogy a döntőt megelőzően mert-e hinni a győzelemben, de az biztos, hogy a végén mindketten nagyon boldogok voltunk.”

A riválisokat is megdöbbentette Bernek bravúrja

“Eltelt egy jó 10 perc, mire beszélni tudtam velük. A győzelmet követően jöttek az interjúk és a doppingvizsgálat papírjait is alá kellett írnom. Az eredményhirdetésen találkoztunk először, de még akkor se nagyon tudtak mit hozzászólni. Természetesen gratuláltak, kérdezgették, hogy voltam képes egy ilyen úszásra. A helyükben én is meglepődtem volna, biztos, hogy egyikük sem számolt velem.”

A berlini Európa-bajnokság után szakított Turi Györggyel és búcsút intett a Kőbánya SC-nek

“Ez egy fájdalmas szakítás volt, hiszen már kisgyermek korom óta abban az uszodában edzettem. 16 évet húztam le ott, ebből 8-at Gyuri bácsival. Azt hiszem, hogy ez rengeteg idő, szóval nagyon nehéz volt váltani. Nem szerettem volna haraggal elválni, hiszen nagyon sok mindent köszönhetek neki, de csak egy karrierem van, muszáj volt megpróbálnom, különben egész életemben bántam volna. Gondolom, nehezen emésztette meg, de az én döntésem, és úgy tűnik, bevált. Nem sokat beszéltünk azóta, de a győzelmemhez természetesen ő is gratulált.”

Rio-ban 200 háton is szeretne maradandód produkálni

“Most, hogy nem tudok edzésre járni, azzal töltöm az időmet, hogy az ellenfeleimet elemzem videón. Ilyen szempontból sokat gondolok Kazanyra és a 2016-os olimpiára. Igazából most taktikailag készülök. Előfordulhat, hogy a világbajnokságon 200-tól 1500-ig minden gyorsúszó számban rajthoz állok, de a 200 hátat szerintem pihentetjük egy időre. Talán éppen az kell a Rio-i olimpiára, hogy a hátúszást mentálisan is kipihenjem. Akkor esetleg ebben a számban is sikerül a legjobbak közé kerülnöm az ötkarikás játékokon.”

 

V. A.

 

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek