2016 június 17.

Benedek Tibor és Gergely István is sportcsillag lett

A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, illetve segítője, korábbi csapattársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Gergely István tenyérlenyomatával bővült pénteken a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala.

Benedektiborgergelyistvansportcsillagokfala

Benedek Tibor és Gergely István sportcsillag lett (Fotó: Hooters/facebook)

Az ünnepi eseményen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Sydney és Peking között sorozatban háromszor győztes válogatott szövetségi kapitány méltatta a két klasszis játékost.

Benedek Tiborról elmondta, amikor 1999-ben nyolchónapos eltiltását követően – amelyet egy sebre használt kenőcs miatt kapott, s eredetileg két évre szólt – egy római telefonfülkéből felhívta őt, csak annyit tudott garantálni a kiváló játékosnak, hogy meghívja a keretbe. A balkezes pólós kiharcolta a csapatba kerülést, s Sydneyben az oroszok elleni döntőben négy góllal hálálta meg a bizalmat.

“Az ezt követő két olimpián tökéletes csapatkapitány volt, olyan problémákat is megoldott, ami nekem már sok lett volna, vagy éppen nem akartam lépni az ügyben”– mondta Kemény Dénes, aki egy “elfeledett” történetben elevenítette fel, hogy az athéni játékokra készülő együttesbe akkor még csak vendégként kapott meghívót a mindössze 16 éves szupertehetség, Varga Dénes, aki az egyik első tréningen Benedekkel közösen készülhetett. “Azt hiszem, jó befektetés volt az a kis oktatás, hiszen négy évvel később Pekingben Dumi meghálálta a bizalmat.” – tette hozzá.

“Nagy megtiszteltetés, örülök, hogy itt lehetek Gergely Pistivel, akivel már három éve dolgozunk a válogatott élén. Hamarosan egy újabb fontos pillanat előtt állunk, hiszen néhány hét és itt a riói olimpia” – mondta Benedek Tibor.

Gergely Istvánról Kemény Dénes elmondta, 1994-ben látta először játszani egy szlovák-magyar ifjúsági Európa-bajnokságon – akkor még szlovák színekben -, majd 2001-ben a fukuokai világbajnokságon, a szlovákok 11-10-es “kiütése” után kereste meg a hálóőrt azzal, hogy ő tudna neki egy “szebb színösszeállítású fürdőköpenyt.”
A szakember hangsúlyozta, sokat járt Mádl Ferenc akkori köztársasági elnöknél a kapus ügyében. Végül 2003-ban, az utolsó pillanatban jött meg a magyar játékengedélye, s rögtön egy Barcelonában szerzett világbajnoki arannyal mutatkozott be.

Kemény Dénes kiemelte, nem sokkal a 2008-es pekingi olimpia előtt, a málagai Európa-bajnokság után – amelyen bronzérmet nyert a válogatott – sokan azt hitték, hogy a kontinensviadalon szereplő együttest viszi magával az ötkarikás játékokra, végül egyetlen helyen változtatott és Nagy Viktor helyére őt nevezte. “Szécsi Zolival a lehető legjobb barátságot alakították ki, s egy kapusnak mindig könnyebb úgy védeni, ha nem azt érzi, hogy a kollégája csak a hibájára vár. Tökéletesen segítették ki egymást, egyszer az elődöntőben, majd a döntőben is. Az eredményt tudjuk.” – mondta Kemény Dénes.

“Tibor minden fontos pillanatnál ott volt a karrierem során, Dénes pedig a válogatottnál. Fantasztikus érzés, hogy most itt ülünk mind a hárman” – mondta Gergely István.

Benedek Tibor és Gergely István kézlenyomata a 168. és a 169. a Sportcsillagok Falán, amelynek nagy része megsérült a Testnevelési Egyetemen tavaly történt tűzesetben, s a helyreállítás után ott kerül majd ki újra.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek