2015 augusztus 19.

Bánki Horváth Béla: Úszom, mert egészséges vagyok

Bánki Horváth Béla öt számban is világbajnok lett Kazanyban, a szenior úszók vébéjén, és 95 éves fejjel megdöntött egy 21 éves világcsúcsot. Azt mondja, számára megtisztelő, hogy Hosszú Katinkához hasonlítják. A tervei között szerepel a 2017-es budapesti világbajnokság.

„Apám nyolcéves koromban tanított meg úszni, rendes úszómesterrel, de csak 15 évesen kezdtem versenyezni” – gondolt vissza a kezdetekre az 1920. december 20-án született Bánki Horváth Béla, aki összesen öt aranyérmet szerzett a kazanyi szenior vébén, és egy világcsúcsot is úszott.

papiaranyFotó: Facebook

„Apám nyolcéves koromban tanított meg úszni, rendes úszómesterrel, de csak 15 évesen kezdtem versenyezni” – emlékezett vissza a kezdetekre az 1920. december 20-án született Bánki Horváth Béla, aki összesen öt aranyérmet szerzett a kazanyi szenior vébén, és egy világcsúcsot is úszott.

Bár fiatal korában versenyzett is, a legjobb eredménye egy országos bajnoki második helyezés volt, még 24 évesen. Akkor azonban jött a háború és a hadifogság. 28 évesen szabadult, ami után nem az úszáshoz tért vissza, hanem a gyerekkori szenvedélyéhez, a vízipólóhoz. Ehhez köthető az egyetlen sportsérülése is: „Egy pólóedzésen valaki körömmel belenyomott a szemembe, és pár csepp vér megjelent a víz felszínén. Elmentem a sportorvoshoz, és azt mondta, nem lesz itt semmi gond. Aztán valóban, a szemem fehérjében lett egy kis barnás folt, de az is elmúlt nem sokkal később. Hiába, a könny gyógyítja a sebeket.”

A pólózás mellett doktori címet szerzett, agrármérnök lett, tanított. Vízilabdában is az ob I-ig jutott, a versenyszerű sportolást 36 évesen hagyta abba. Ám nem szakadt el a medencétől, a munka mellett úszást oktatott. „Hatvanévesen mentem nyugdíjba. Onnantól több időm lett úszni, így kapcsoltam be a programomba a szenior úszást”, melynek révén a világ számtalan részén járt, Új-Zélandon, Hawaiin, Ausztráliában, Marokkóban, Kanadában, az Egyesült Államokban.

papiversenyFotó: Facebook

A versenyszerű úszáshoz 65 évesen tért vissza. „Eleinte csak egy-egy esemény volt Gyulán, majd a nyolcvanas évek vége felé kezdtem nemzetközi versenyekre is járni. Kezdetnek 50 és 100 háton indultam, az előbbiben az 1992-es, indianapolisi vébén hét tizeddel nyertem az akkori világcsúcstartó előtt, 100-on pedig négy tizeddel kaptam ki az ottani rekordertől”

Ma már 18 világbajnoki és 29 Európa-bajnoki aranyérme van, meg „sok másmilyen érem is”. Mégis volt 23 év szünet, amíg nem indult vébén. Montrealban már járt, ezért oda nem akart még egyszer elutazni, és volt egy átigazolása is: régebben budapestiként úszott, de amikor megalakult Szegeden a Muréna Úszó és Búvárklub, akkor átszegődött. Kazanyban visszatért, ami nagyon megérte. A vadonatúj létesítmények lenyűgözték, a szálláson meg úgy érezte magát, „mint egy olimpiai faluban: nagyon jól őrzött hely, idegen oda nem mehet be”. De megcsodálta az „ódon belvárost” is, ami „csodaszép, kecses, keleties formák vannak benne, ami elbűvöli a nyugati szemet”.

papidobogóFotó: Facebook

Bánki Horváth Béla idén márciusban 1200 méteren európai alapcsúcsot úszott. Mit is jelent ez? „Hajós Alfréd az első olimpiai bajnokságáért 1200 métert úszott a 15 fokos tengervízben. Van ilyen emlékszám, én pedig leúsztam könnyedén, ugyanis eredetileg hosszútávúszó vagyok. Mivel 95 évesen még senki sem úszta le ezt a számot, ez lett az alapcsúcs.” Béla bácsi volt egyébként a legidősebb Balaton-átúszó is, 87 évesen, „ezek után 95 évesen nem volt nehéz az 1200 méter”.

A kazanyi vébén az alábbi öt számban győzött:
200 férfi hát (95-99)                                                                                                            5 perc 24,20 másodperc (világrekord)
50 férfi gyors (95-99)                                                                                                           1 perc 18,25 másodperc
200 férfi mell (95-99)                                                                                                          7 perc 29,12 másodperc
100 férfi hát (95-99)                                                                                                             2 perc 32,01 másodperc
50 férfi hát (95-99)                                                                                                               1 perc 2,35 másodperc

 

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek