2014 november 29.

Bajnokok Ligája: nagy küzdelemben egy gólos Szolnoki siker a Rijeka ellen!

A férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtábláján az első mérkőzéséket rendezték a csoportban. A Szolnok hazai pályán fogadta a Primorje Rijeka együttesét. A hazaiak már négy góllal is vezettek, de a horvátok visszakapaszkodtak – végül hatalmas csata után 13-12-re győzött a magyar együttes!

varga dé1

Az 1908-ben alapított fiumei együttes, bár dicső és eredményes múlttal dicsekedhet, mégis elmondhatja magáról, hogy a jelene a legszebb. A jugoszláv bajnokságot 1938-ban nyerte meg, illetve tavaly győzött, már a délszláv együtteseket összefogó ligában, illetve hazája bajnokságában. A Bajnokok Ligájában még nem ért célba, de a 2012-ben a döntőig jutott, akkor a Pro Recco megállt parancsolt a nagyváradi döntőben. Tavaly, illetve 2004-ben pedig a harmadik hely jutott szomszédainknak a legrangosabb vízilabda kupában. Egy éve nagyon erős kerettel vágtak neki a sorozatnak a fiumeiek, sokan a döntőbe várták őket. A főtáblára jutásért éppen a Szolnokot búcsúztatták, a visszavágón egyetlen góllal, egy véleményes bíráskodást felmutató meccsen. Akkor a horvátok úgymond “megkapták” a hazai pályát, a kiállítási arány 11-4 volt a javukra. Félidőben még három góllal vezetett a Szolnok, de utána csak egy gólt lőtt, és végül kiesett. Volt tehát miért visszavágni az idei első főtáblás csoportmeccsen. Az idén a szerb Crvena Zvezdát búcsúztatta a főtábláért a Primorje (amelynek jelentése egyébként horvátul “tengerpart”), könnyedén. Az első meccsen 14-11-re, a másodikon 15-8-ra nyerve.

Egy éve még a Rijekát erősítették a Varga-testvérek, Dániel és Dénes, akik sok szép emléket őrizhetnek a kikötővárosból. A gyönyörű Kantrida-uszodába azonban helyükre is erős játékosok érkeztek, ráadásul a mag is maradt.  A román Radu, a spanyol Xavi Garcia, vagy éppen Andelo Setka bizony életveszélyesek a szolnoki kapura, tudták ezt jól Cseh Sándor tanítványai. Akik a szerdai bajnokin felejthető teljesítményt nyújtottak a KSI ellen, a tervezett gyakorlómeccs nem sikerült, ugyanis a lelkes sportiskolások az utolsó percekig megnehezítették a magyar listavezető dolgát. A Szolnok a bajnokságban még veretlen, a nemzetközi kupában egyedül a Kragujeváctól kaptak ki, még a selejtezősorozatban.

Fotó: Archív/Szolnok

Fotó: Archív/Szolnok

Akár az is mondhatnánk, természetesen telt ház előtt kezdődött a mérkőzés – egyedül a vendégszurkolóknak fenntartott helyek voltak foghíjasak. Az öt olimpiai bajnokkal felálló horvátoké volt az első helyzet, de emberelőnyben Nagy Viktor óriásit védett. Aztán Varga Dénes pillanatai következtek, nagyon aktívan kezdett volt klubja ellen. Először is egy hatalmas góllal tette le névjegyét, 1-0 a Szolnoknak! Később néhány nagy lövéssel, majd kiállították, és egyenlített a Rijeka. Ezt követően azonban kezdett beérni a szolnoki dominancia: Vámos kétszer is megzörgette a hálót! Setka egy már kivédekezett fór után használta ki a hazai védelem rendezetlenségét, így egy gólos előnnyel zárult az első negyed.

Mitrovics nagy lövéséhez hozzászólni sem tudott a veterán Vican kapus, miközben Nagy Viktor remekül védett, és a mérkőzésnek ebben a szakaszában nem tudott támadásban újítani a fiumei csapat. Aleksics után Madaras elképesztően nagy gólt zúdított a hálóba távolról, már néggyel ment a  hazai csapat! Muslim kozmetikázott a horvátok számára már-már kínos álláson.

A bírók is úgy érezhették, unalomba fulladhat a meccs, pár érdekes ítéletet hoztak, segítve a vendégeket, ez is hozzájárult ahhoz, bő két perc alatt három találatot elérve egyenlítettek a horvátok, Sukno (2) és Muslim révén. Erre rátett még Garcia is, először a meccs folyamán vezettek a fiumeiek, öt gólt lőve zsinórban… Az eseménydús harmadik negyedben továbbra is főszerepet vállaltak a sípos emberek, próbáltak valamit visszaadni a Szolnoknak, két kettős emberelőny után Varga Dániel és Gocics révén újra visszavette a hazai csapat a vezetést! Sukno és Madaras gólváltása után 9-8 lett a vége előtt.

A zárónegyedben Kis Gábor után Varga Dániel talált be, aztán Sukno ésMuslim a vendégek egyik legjobbjai. Varga Dániel megint kettőre növelte az előnyt, de nem lehetett lerázni a vendégeket. Végül nagy küzdelemben egy gól megmaradt a végén, és győzelemmel nyitotta meg szereplését a BL csoportkörben a Solnoki Dózsa! A Szolnok jobb volt a mérkőzésen, egy pár perces, figyelmeztető kihagyástól eltekintve.

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája, főtábla, 1. forduló

B-csoport

Szolnoki Dózsa-Közgép – Primorje Rijeka (horvát) 13-12 (3-2, 3-1, 3-5, 4-4)

Szolnok, Tiszaligeti-uszoda, 1100 néző

Szolnok: Nagy V.- , Madaras 2, Jansik, Varga Dániel 3, Varga Dénes 1, Kis G. 1, Mitrovics 1 – Csere: Gocics 1, Vámos 2, Aleksics 2, Mezei

Vezetőedző: Cseh Sándor

Primorje Rijeka: Vican – Burics 1, Radu, Sukno 4, Elez, Setka 1, Garcia 2. Csere: Muslim 3, Buljubasics, Petrovics 1, Krapics.

Vezetőedző: Ivan Asics

Gól/emberelőny: 7/11 ill. 3/7

Gól/büntető: – ill 1/1

Kipontozódott: Buljubasics (30. p.)

Kiállítva: Petrovics (22. p.)

Az 1. forduló másik magyar érdekeltségű találkozóját, a Barceloneta (spanyol) – ZF Eger mérkőzést este 20 órától rendezik a spanyol városban.

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek