2014 december 17.

Bajnokok Ligája: kiütötte a Szolnok a Spandaut

A Szolnoki Dózsa a Bajnokok Ligája 2. fordulójában Berlinben, a Spandau 04 csapatánál vizitelt. A magyar bajnoki listavezető az első perctől kezdve nem hagyott kétséget afelől, melyik a jobb csapat, lehengerelve ellenfelét. Végül 10 góllal győzött (17-7), és vezeti csoportját, 6 ponttal.

IMG_0057

Divat a nosztalgia, a retró, a régi szép idők visszasírása  – talán Berlinben örülnének neki a legjobban, ha visszatérnének a ’80-as évek. Akkor ugyanis a Spandau 04 a világ egyik legjobb csapatának számított, amely négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjét, utoljára 1989-ben. A Spandau most is ott van az elitcsapatok vetélkedésének főtábláján, de a föld kifordult sarkából, csupán úgy, hogy három évre bevásárolta magát a legjobbak közé. De hogy a berlini alakulat igencsak erős, arra azért akad bizonyíték: az első játéknapon csupán az utolsó negyedbeli botlása miatt kapott ki, egyetlen góllal a csoport egyik legjobbjától, a Jug Dubrovniktól.

Abban a csoportban, ahol ugye a Szolnok kezdésnek nagy vadat “terített le”, megverve odahaza a Rijekát, 13-12-re. A szolnokiak lendületben vannak, Magyar Kupát nyertek, így idegenben is esélyesnek számítottak. Ha pedig el szeretnék érni azt a nemes célt, ott legyenek majdan a Final Sixben, Barcelonában, akkor nem lehetett kérdéses, győzni kell Berlinben is.

Horvát és szerb légiósokkal, montenegrói edzővel (Petar Kovacsevics), magyar kapussal (Baksa László) állt ki a Spandau, bizony nem lehetett lebecsülni őket. Szolnoki oldalon szerencsére mindenki harcra kész volt a nagy ütközet előtt.

Bár az első találat a németeké volt, és Kis Gábor ellen előszeretettel fújtak kontrák a bírók, az első negyedben hamar bemutatkozott a Szolnok: előbb Tóth egyenlített, majd Vámos lőtte át a blokkot, aztán utóbbi már kettőre növelte az előnyt. A szolnokiak védekezése stabilan hárította a németek erőfeszítéseit, akik csak távolról tudtak lövéssel próbálkozni – kevés sikerrel. Varga Dénes pedig már a negyedik szolnoki gólt is bevágta, az első negyedet bezsebelte a magyar alakulat.

Varga Dániel gólpassza után Madaras lőtt gólt, aztán újra Tóth Márton, a német kaput őrző Baksa dühösen csapkodta a vizet tehetetlenségében, a Szolnok parádésan játszott, mint egy gép, sorra érte el a szebbnél-szebb találatokat. Az emberelőnyökkel sem tudott mit kezdeni a Spandau, élvezet volt nézni a magyar csapat játékát. Tóth Márton hálózörgetése után Varga Dénes hatalmas gólt vágott, már 8-1 volt a Szolnoknak. Kis Gábor révén megszületett a kilencedik gól, a németeknek csak egy-egy szórványos gólocskára tellett.

A szünetig eldöntötte a meccset a Szolnok, lehengerlően játszva, a második 16 percben már csak az volt a kérdés, lassít-e a magyar szupercsapat, esetleg a játékvezetők megpróbálják-e szorosabbá tenni a találkozót. Varga Dénes ismét nagy gólt lőtt, aztán Kis Gábor következett. A szellősen védekező németek között Tóth Márton lefordult, és bevágta negyedik gólját. Varga Dénes nem akart lemaradni, megszerezte negyedik gólját, szintén, a hazaiak egyetlen, aprócska öröme a negyed végét jelző sípszó pillanatában született Stamm-gól volt. Ezzel együtt nem volt izgalom – és ennek a magyar tábor nagyon örült.

Hamar eldőlt tehát, könnyű győzelmet arat magyar bajnoki listavezető, amellyel biztosan vezeti csoportját két forduló után.  Tóth Márton után Madaras avatta fel a német cserekapust, Höhnét. Vámos büntetőből szerezte a 16. vendéggólt, aztán Jüngling pöttyintését követően Kis is megszerezte harmadik gólját, ezzel be is állítva a 17-6-os végeredményt. Remek teljesítmény, magyar siker.

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája

B-csoport, 2. forduló:

Spandau 04 (német) – Szolnoki Dózsa-Közgép 7-17 (1-4, 1-5, 3-4, 2-4)

Berlin, Kombibad Spandau Süd-uszoda

Vezette: Teixido (spanyol), Toygarli (török)

Szolnok: Decker – Madaras, Alekszics, Tóth M., Madaras, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos, Kis G., Jansik, Gocics, Mezei

Gólszerzők: Tóth M. 5, Varga Dénes 4, Vámos 3, Kis G. 3, Madaras 2 ill. Jüngling 3, Miers, Cuk, Stamm, Resztovics

A csoport másik mérkőzésén:

Galatasaray (török)-Primorje Rijeka (horvát) 4-10

Később: Partizan Belgrád (szerb)-Jug Dubrovnik (horvát)

B-csoport

1. Szolnoki Dózsa 6 pont
2. Jug Dubrovnik 3 pont
3. Primorje Rijeka 3 pont
4. Spandau 0 pont
5. Partizán Belgrád 0 pont
6. Galatasaray 0 pont

A Galatasaray (török) – Partizan (szerb) mérkőzést később rendezik, időpont még nincs.

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek