2014 december 03.

Arany helyett két ezüst! Belmonte világcsúccsal verte Katkát Dohában

Hosszú Katinka ezüstérmet szerzett 200 méter pillangón, majd 400 méter vegyesen is a Dohában zajló rövid pályás világbajnokság első napján. Mindkét számot a spanyol Mireia Belmonte García nyerte meg világcsúccsal. A férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében Kozma Dominik a 4., Bernek Péter az 5. helyen ért célba. A nap záróakkordjaként női 4 x 200-as gyorsváltónk a 4. helyen végzett.

mireiabelmonte159

Belmonte Garcia két világcsúcsot úszott Dohában

Már az első fináléban volt kiért izgulnunk, hiszen Kozma Dominik a legjobb, míg Bernek Péter a nyolcadik idővel kvalifikálta magát a 200 méteres férfi gyorsúszás döntőjébe. A számot végül stílszerűen az idei Világkupa-sorozat győztese, a dél-afrikai Chad le Clos nyerte. Az élete első vb döntőjét úszó Kozma a 4., Bernek az 5. helyen végzett. “Sajnos az előfutam után bedurrant a torkom… Szerintem lázam is van, a last call roomban már remegett a lábam, és éreztem, hogy megy le az arcom…” – nyilatkozta Doma a döntőt követően.

Hosszú Katinka első úszása a 200 méter pillangó döntője volt. A magyar úszónő egyből az élre állt, és egészen az utolsó fordulóig maga mögött tartotta Mireia Belmonte Garcíat. A spanyol klasszis ekkor nagyot robbantott, és könnyedén lehajrázta Katkát. 1:59.61-es idejével pedig ő lett az első hölgy, aki 2 perc alatt tudta teljesíteni a távot. Kettejük párharcát hozta a 400 méter vegyes fináléja is, ahol a két versenyző már pillangón ellépett a mezőnytől. Az utolsó 100-ra gyakorlatilag egyszerre fordultak, mindketten világcsúcs részidőn belül. A végjátékot ezúttal is a spanyol bírta jobban, és megszerezte második aranyérmét Dohában, persze világcsúccsal.

“Benne volt, hogy ez történik. Katinka az elején erős, Belmonte a végén – most ő nyerte ezt a párharcot, de ez nem érte Katkát sokkén” – idézi Hosszú edzőjét, Shane Tusupot a Magyar Úszószövetség. “Végül is egy teljes másodpercet javított élete legjobbján, ennél kétszáz pillangón ma nem tehetett többet. Tudtuk, hogy a két szám együtt kőkemény, plusz a száz hát középdöntője, de nem szerettük volna egyiket sem kihagyni. Ezen az alapon egyedül a 400 vegyes jöhetett volna szóba, hiszen a 200 a kezdőszám, utána jön a 100 hát, amit holnap frissen megnyerhet, akkor hagytuk volna el a négyvegyest? És ha levezetés közben azt látja, amint valaki 4:26-tal megnyeri, amikor ő délelőtt is 4:21-et jött? Az nem lett volna jó érzés.”

Az első nap zárószámában ugyancsak érdekeltek voltunk, hiszen a délelőtt folyamán a mindössze 13 esztendős Gyurinoivics Fannival felálló 4 x 200 méteres női gyorsváltónk is beverekedte magát a délutáni fináléba. Ekkor azonban már érkezett az erősítés, természetesen Hosszú Katinka személyében, aki Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka közreműködésével a szenzációs 4. helyre hozta be a magyar váltót.
Ezt követően Katinkának már jutott ideje egy hosszabb lélegzetvételű interjúra is, melyben elmondta, hogy cseppet sem csalódott, amiért ma “csupán” két ezüstre futotta az erejéből. “Nem tehetek szemrehányást magamnak. Utólag mondhatnánk persze, hogy elég lett volna csak 400 vegyesen indulni, de a 200 pillangót semmiképp sem akartam elengedni, és végül sikerült a legjobb időt úsznom. Igen, lehet, hogy egy kicsit gyorsabban kezdtem annál, amennyire kellett volna, és emiatt talán jobban elfáradtam a végére, ennek ellenére ezzel nem lehetek elégedetlen. A száz hát csak középdöntő volt, annak bele kellett férnie. Nyilván más lett volna a négyvegyes, ha az az első szám, ami a Világkupákon megszokott, és elismerem, benne volt a lábamban a kettő pille is. Belmonte ma óriásit úszott – de egyáltalán nem baj, hogy van egy ilyen ellenfél, aki időnként elver. Mert így még nagyobb akaraterővel és motivációval állok oda januárban, amikor újrakezdem. Kellenek az ilyen megtapasztalások, mert újra és újra ráébred az ember, hogy nem elég, amit addig teljesített, még több kell, még nagyobb koncentráció, még komolyabb fizikai és lelki felkészülés. Higgyétek el, minden ilyen nap segít abban, hogy a jövőben még jobb legyek. És ezt szerintem már ezen a világbajnokságon be fogom bizonyítani.”
Magyar vonatkozású eredmények:
Férfi 200 méter gyors:
 1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 1:41.45
2. Gyanyila Izotov (orosz) 1:41.67
3. Ryan Lochte (amerikai) 1:42.09
4. Kozma Dominik (magyar) 1:42.25
5. Bernek Péter (magyar) 1:42.44 
Női 200 méter pillangó
1. Mireia Belmonte García (spanyol) 1:59.61 – világcsúcs
2. Hosszú Katinka (magyar) 2:01.12 – országos csúcs
3. Franziska Hentke (német) 2:03.89
Női 400 méter vegyes
1. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:19.86 – világcsúcs
2. Hosszú Katinka (magyar) 4:22.94
3. Hannah Miley (brit) 4:24.74
Női 4 x 200 méteres gyorsváltó
1. Hollandia 7:32.85 – világcsúcs
2. Kína 7:37.02
3. Ausztrália 7:38.59
4. MAGYARORSZÁG (Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka) 7:39.21
V. A.

 

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek