2014 november 20.

A FINA hamarosan megválasztja az év úszóit

A dohai rendezésű rövid pályás világbajnokság előtt osztják ki az év legjobb úszóinak járó díjakat. A női úszók hat kiválasztottja között természetesen Hosszú Katinka is helyet kapott. A győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gálaesten jelentik be. A magyar klasszis mellett az amerikai Katie Ledecky, a svéd Sarah Sjöjström, a spanyol Mireia Belmonte Garcia, az ausztrál Cate Campbell, továbbá az amerikai Missy Franklin szerepel a jelöltek listáján.katka_shane_1

A magyar úszózseni is izgatottan várja a döntést. A Sport Klub Dodzsem című műsorában azt is elárulta, hogy melyik jelölttől tart a legjobban. “Úgy gondolom, hogy a legnagyobb vetélytársam az amerikai Katie Ledecky, hiszen öt világcsúcsot is úszott idén nagy medencében. Rajta kívül talán még Sarah Sjöström jöhet szóba, aki szintén úszott rekordot ebben az évben.” Persze Katka eredménysora is tekintélyes, elvégre a hat Eb-érem és az öt rövid pályás világrekord is remek ajánlólevél lehet a voksoláson.

Ahhoz képest, hogy a londoni “kudarc” után még komolyan fontolgatta pályafutása befejezését, most gőzerővel készül Rio-ra, és a 2021-es hazai rendezésű világbajnokságra. “Úgy gondoltam, végre megmutathatom, mit tudok. Minden jel arra utalt, hogy a londoni olimpia az enyém lesz. A 400 méter vegyesre a legjobb idővel érkeztem, és úgy éreztem, hogy eljött végre az én időm. Pont ez bénított le. A nagy nyomás, a teher. És hát negyedikként hazajönni nem egyszerű egy sportolónak. Nagyon közel voltam a dobogóhoz, mégsem jött össze. Akkor úgy éreztem, nem éri meg folytatni.”

De talpra tudott állni, és azóta minden egyes napon azért dolgozik, hogy Rio-ban végre összejöjjön az a bizonyos érem. “Shane-nel úgy döntöttünk, hogy belevágunk, és a következő négy évben mindent megteszünk azért, hogy én az olimpián dobogóra álljak. Most, 2-2 és fél év elteltével nyugodtan mondhatom, hogyha netán mégsem jönne össze az érem, akkor is nagyon elégedett leszek az úszókarrieremmel. Talán így még egyszerűbb is a felkészülés, mert nem érzem azt a nyomást, amivel Londonban nem bírtam.”

Arra a kérdésre pedig, hogy el tudja-e képzelni magát a hazai rendezésű világbajnokságon, mosolyogva csak ennyit felelt: “Azt nem tudom elképzelni, hogy ne legyek ott!”

 

Fotó: Kovács Anikó

V. A.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek