2018 augusztus 03.

A férfi gyorsváltó negyedik, Jakabos ötödik

Két magyar döntős érdekeltség jutott a glasgow-i multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek pénteki nyitónapjára: a 4×100 méteres férfi gyorsváltó negyedik, míg Jakabos Zsuzsanna 400 méter vegyesen ötödik lett.

zsuzsanna-jakabos-swimming

Ami a váltót illeti, a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású négyes a tavalyi budapesti világbajnokság bronzérme után ezúttal negyedik lett a döntőben 3:14.51 perces idővel.

A magyar egység a délelőtti selejtezőben 3:15.55 perces eredménnyel futamában második, összesítésben harmadik lett. A döntőben változtattak a sorrendben: Kozma helyett Németh ugrott elsőként fejest a vízbe, s ez jó húzásnak bizonyult, hiszen egy országos csúcshoz közeli százzal váltott. Kozma is dobogón tartotta az együttest, Holoda pedig kiváló váltásnak köszönhetően, erős ötven után második, a váltásnál harmadik volt. A zárás Bohusra maradt, a kisebb könyöksérüléssel bajlódó versenyző azonban csak negyedik helyre hozta be a stafétát.

“Nem a negyedik hely a csalódás, hanem az, ahogyan úsztam, a formám. Érzem, hogy fejben nem vagyok annyira ott, mint tavaly a vb-n” – nyilatkozta Kozma Dominik. Bohus Richárd elmondta, nem csalódásként, hanem sokkal inkább egy ébresztő pofonnak éli meg ezt az eredményt, ami jókor jön az olimpiai felkészülés előtt.

Jakabos Zsuzsanna 400 méter vegyesen egyedüli magyarként próbálkozott, miután a címvédő Hosszú Katinka ezúttal nem vállalta az indulást ebben a számban. A 29 éves úszó – aki 2010-ben Budapesten és 2016-ban Londonban bronz-, 2012-ben Debrecenben pedig ezüstérmet szerzett – 4:38.48 idővel csapott célba Glasgow-ban. A délelőtti előfutamból a mezőny negyedik, saját idei legjobb idejével (4:39.26 perc) kvalifikálta magát a fináléba, amelyben pillangón erősen kezdett, másodiknak fordult rá a hátra úgy, hogy fél másodperccel jobb volt az eredménye, mint reggel. Az úszásnem teljesítése után viszont már komoly hátrányba került ellenfeleivel – és korábbi idejével – szemben. Mellen a várakozásoknak megfelelően visszacsúszott – hetedik volt -, gyorson azonban szépen visszakapaszkodott, így ötödikként zárt.

“Nagyon örülök az időeredménynek. Két évvel ezelőtt hasonló idővel lettem érmes, most ez erre volt elég, nem volt benne több. Annyit éreztem, hogy a hát valahogy nem jött össze, sokkal könnyebb érzés szokott lenni. Egész évben kevés hátat úsztam” – mondta Jakabos.

A nyitónapon Szilágyi Liliána nem jutott döntőbe, mivel 11. helyen végzett 100 méter pillangón. A 21 éves magyar a hetes pályán indult, ötödikként fordult, ezen a helyezésén már nem tudott javítani, pedig nagyot hajrázott. Szilágyi délelőtti teljesítményénél (58.95) ugyan jobb volt, de 58.53 másodperces idejével elmaradt egyéni legjobbjától (57.54).

“Megbeszéltük az edzőmmel, hogy a száz nem prioritás, viszont kétszázon szeretném a legjobbamat megúszni” – nyilatkozta Szilágyi, aki a hosszabbik távon két éve Londonban Eb-ezüstöt nyert.

(MTI-uszosport.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek